Webquest sobre el món del còmic

STAN LEE. Famós per ser soci del creador dels clàssics superherois, ajudant, guionista, editor i fins i tot actor secundàri de còmics Marvel, per exemple: Els 4 fantàstics, els Venjadors i Spiderman. Introduir així la complexitat de caràcter i personalitat en el món del gènere superheroic.

Master class


YELLOW KID. Va ser un còmic creat l'any 1895 pe Richard Felton Outcault. És va fer famós per incorporar per primer cop paraules transemes pels personatges en un globus. Tracta d'un nen petit que sempre vestia de groc i bàsicament el còmic representa la forma de vida d'una classe social baixa. Una particularitat era que el nen no parlava, sinó que les seves idees apareixien escrites en la seva samarreta.



The Yellow Kid
BUCK ROGERS. És el primer còmic estadounidenc d'aventures i ciència-ficció portat a la televisió, produit per Universal Studios. Aquesta història va tenir el valor d'intriduïr als mitjans el concepte d'exploració espacial, seguint l'exemple d'un pioner literàri anomenat H.G.Wells.
Tracta d'en Buck, que té un accident a l'espai i queda congelat, se l'aconsegueix reviure. Largument general és que ell, juntament amb Willma i el robot Twiki han d'impedir que Ardala, l'enemiga principal, conquereixi la Terra.


Buck Rogers
WILL EISNER. És el nom artístic de William Erwin, va ser un influent dibuixant i guionista de còmics estadounidenc, creador del famós personatge The Spirit i primer autor de còmic a utilitzar el format de novel·la gràfica.

Will Eisner

OSAMU TEZUKA. Fou un dibuixant de manga i animador japonès. Degut a les seves tècniques pioneres i al format de novel·la gràfica se li anomenava "déu del manga". Un dels trets representatius d'aquest senyor a l'hora de crear els persoantges dels seus còmics és l'ús del mètode SHOJO ( ulls desproporcionadament grans).



Osamu Tezuka
MARVEL.
Marvel Comics és una de les dues editorials més importants de còmics superheroics nord-americans.  Passada la Segona Guerra Mundial va centrar-se més en una línia de monstres i ciència-ficció, fet que va provocar que entrés en una davallada de vendes que la va portar gairebé a la desaparició.

Però, als anys 60, el guionista Stan Lee va revolcionar aquesta tipología de còmics amb els Quatre Fantàstics, Spiderman, X-Men...
Una diferència crucial amb la competència dels de DC, es que cada personatge té una vida privada al darrere.


Marvel
DICK TRACY.
És una tira de còmic protagonitzada pel detectiu Dick Tracy. Va ser creat per Chester Gould. Aquest va compensar un dibuix molt pobre, amb unes històries molt realistes, en els seus inicis no varen faltar les crítiques d'alguns sectors per l'enorme brutalitat i violència de les seves pàgines,una violència que reflectia l’època dels gàngsters de Chicagode la dècada del 1930. Gould va fer tot el possible per mantenir-se al dia amb les últimes tècniques de lluita contra el crim, mentre que Tracy acabava sovint un cas amb un tiroteig, al mateix temps, utilitzava els aparells més avançats de la ciència forense, per perseguir als dolents. Aquest còmic va ser un exemple primerenc del procediment policial en el còmic de sèrie negre.
Dick Tracy
BLACK HOLE.
Fou una sèrie limitada de còmics de 12 exemplars escrits i il·lustrat per Charles Burns. La història tracta de les consequències d'una enfermetat de trasmissió sexual que causa mutacions grotesques en adolescents.Burns diu que les mutacions poden llegir-se com a una metàfora de l'adolescencia, el despertar sexual i la transició al món adult.

Black hole
ALAN MOORE.
És un escriptor anglès conegut principalment pel seu treball com a escriptor de còmics, un mitjà en el qual ha produït un gran nombre de sèries força aclamades tant per la crítica com a nivell popular, incloent Watchmen, V de Vendetta i From Hell. Freqüentment descrit com el millor escriptor de novel·la gràfica de la història, també ha estat descrit com "un dels escriptors britànics més importants dels últims cinquanta anys"
L'obra de Moore és reconeguda per aportar una maduresa i una sensibilitat pròpies de la literatura a un mitjà escàs en aquests atributs. A més d'incloure sovint temes adults en els seus relats, Moore ha expandit les possibilitats expressives del còmic per mitjà de la creació d'efectes narratius específics del mitjà i l'experimentació de diverses combinacions de text i imatge.

Alan Moore
BLANKETS.
És una novel·la gràfica de Craig Thomson publicada tan en cartalà com en castellà als Estats Units el 2003, per Top Shelf. 
Aquesta novel·la explica la infància i adolescència del mateix autor i dibuixant . El còmic explica com el protagonista viu la seva infància en una petita comunitat rural i religiosa. El viatge del protagonista gira entorn de la relació amb el seu germà, amb el món del dibuix i amb el seu primer amor. 

Blankets
KATSUHIRO OTOMO.
És un dibuixant de manga, director d'anime i guionista tant de manga com d'anime. És conegut sobretot per la direcció d'Akira, una de les pel·lícules més influents de l'anime, així com per ser l'artista de manga original en què es basa la pel·lícula.
Katsuhiro Otomo
SCOTT PILGRIM.
És una sèrie de novel·les gràfiques realitzada pel dibuixant canadenc Bryan Lee O'Malley, que abasta sis volums, tot i que s'han publicat cinc volums, que han estat llançats per l'editorial independent estadounidenca Oni Press.
En el còmic, es narra la història de Scott Pilgrim, un jove que tractarà de conquistar a una xica dita Ramona Flowers. Encara que parteix com una comèdia romàntica, al llarg de tota l'obra es presenten múltiples referències a la cultura popular de videojocs, música o còmic entre altres aspectes.
La saga ha estat una de les més venudes en els últims temps, i a causa del seu èxit en vendes i crítica es realitzarà una adaptació al cinema.

Scott Pilgrim
WARREN ELLIS.
És un guionista de còmics (Gravel), però també ha escrit novel·les, ha col·laborat en videojocs i creat guions per a televisió. En general, la carrera d'Ellis s'ha mogut entre el corrent principal del còmic de superherois i la creació de petites sèries limitades d'històries independents, amb el primer que se li passa pel cap, però sempre amb la crítica, la sàtira i la ciència-ficció com a grans protagonistes. La seva especialitat és la mescla de crítica sociocultural, tecnologia i ciència-ficció.

Warren Ellis
ROBERTO ALCÁZAR.
És un personatge de ficció de còmic, i una sèrie de còmic. Els protagonistes de la sèrie són Roberto Alcázar, que en els seus inicis era un aventurer, doncs es titulava, "Roberto Alcázar, el intrépido aventurero español", però que ben aviat va passar a ser un detectiu, acompanyat de l'altre protagonista un noi de catorze anys, anomenat Pedrín.
Roberto Alcázar, és l'heroi de la sèrie. Del seu passat no se'n sap res. És una persona extremadament seriosa, convencional i molt formal, les emocions son totalment alienes a la seva persona, la seva relació amb el sexe femení és estrictament per raons professionals i amb unes maneres exquisides. Tot plegat era un somni de Pedrin que a l'última vinyeta es desperta amb un orinal al cap fent la funció d'escafandre espacial.

Roberto Alcázar i Pedrín
JOE SHUSTER.
Era un dibuixant de còmic canadenc, conegut per ser el co-creador, amb l'escriptor Jerry Siegel del personatge de còmic Superman, publicat per primera vegada al Action comics al Març del 38.

Joe Shauster
FRANCISCO IBAÑEZ.
És un prolífic dibuixant de còmics català en castellà. És el creador de gran quantitat de sèries humorístiques, com Mortadel·lo i Filemó. A Espanya moltes de les seves sèries es perceben encara com una icona essencial de la vida de diverses generacions i molts altres dibuixants posteriors de còmic reconeixen la seva enorme influència.
Els seus àlbums han aconseguit vendre més de 150 milions de còpies, un fenomen comercial que rivalitza amb els grans èxits de mercats consolidats com el japonès, convertint-lo en un dels èxits més importants de la història del còmic, i en l'autor català que ha aconseguit vendre mai tantes còpies de les seves obres.

Francisco Ibañez
FRANK MILLER.
Fou un escriptor stadounidenc d'historietes, novel·lista, inker, guionista, director de cine i productor, més conegut per les seves històries de còmics i novel·les gràfiques com Ronin, Daredevill, The Dark Knight Returns, Sin City i 300.
Miller fou inclòs al saló de la fama del Premi Will Eisner. Va crear els personatges de còmic Elektra per a la sèrie Daredevill de Marvel Comics i una versió femenina del personatge de Robin. Carrie Kelley, per a DC Comics.
Miller destaca per combinar influències de cinema negre imanga en les seves creacions de còmic.

Frank Miller
PERSÉPOLIS.
És una sèrie de còmics autobiogràfics i històrics realitzats en blanc i negre per Marjane Satrapi i publicats a França entre el 2000 i el 2003. La sèrie explica la vida de l'autora, des de la seva infantesa a l'entrada en la vida adulta. Aporta un enfocament diferent dels relats històrics habituals, ja que en aquesta obra els esdeveniments es veuen des de l'interior i es viuen més que s'expliquen.
El 2007, la sèrie fou adaptada al cinema d'animació en una pel·lícula realitzada per Vincent Paronnaud  i Marjane Satrapi que va obtenir el premi del jurat en el Festival de Cannes.

Persépolis
HAYAO MIYAZAKI.

És un destacat director, productor, animador, guinista, director i il·lustrador d'anime japonès. Cofundador de l'estudi Ghibli, juntament amb Isao Takahata, és considerat un dels grans mestres de l'animació japonesa a nivell internacional.

Miyazaki
HERGÉ
Georges Remi va ser un historietista belga de gran renom, sobretot gràcies a la creació del famós personatge Tintín, l'any 1929. Georges Remi és més conegut amb el pseudònim Hergé, el qual prové de la pronunciació en francès de les seves inicials a l'inrevés (R.G). A part del Tintín, va crear amb èxit altres personatges, tals com Jou, Zette i Jocko o Quico i Flupi.

Resultat d'imatges de tintin hergé
Tintin

BONE
Bone és una sèrie de còmic independent, publicada en 55 números entre el 1991 i el 2004, escrita i dibuixada per l'americà Jeff Smith. Els seus dibuixos en blanc i negre, estan inspirats en els dibuixos animats i en les tires còmiques, notant-se una notable influència del còmic Pogo d'en Walt Kelly. En una entrevista va dir que "També era un gran fan d'en Carl Barks i Pogo, per tant era per mi molt natural dibuixar amb aquesta mena de barreja entre en Walt Kelly i en Moebius". Tanmateix, la història conté tant comèdia blanca com fosca fantasia èpica.

La revista Time Magazine va indicar que la sèrie era "tan dramàtica com el cicle d'El Senyor dels Anells, però molt més divertit."

Resultat d'imatges de comic bone
Bone

MIKE MIGNOLA
Michael Joseph "Mike" Mignola és un escriptor i artista de còmic i novel·la gràfica americà. És especialment conegut per ser el creador de la sèrie de còmics Hellboy per a Dark Horse Comics. Ha treballat en diversos projectes d'animació com Atlantis: The Lost Empire i l'adaptació del seu còmic The Amazing Screw-On Head.

Resultat d'imatges de comic mike mignola
Hellboy

DC
DC Comics és una editorial nord-americana dedicada a la realització i venda de còmics fundada el 1937 i subsidiària d'AOL-Time Warner, actual Time-Warner. Les inicials DC són una abreviatura de "Detective Comics", un dels primers títols emblemàtics de la companyia. Es tracta d'una de les majors companyies d'historietes a nivell mundial. Entre alguns dels seus títols més coneguts trobem: Batman, Superman, La Lliga de la Justícia. Durant dècades DC Comics ha estat una de les dues majors companyies de còmics als Estats Units, l'altre és Marvel Comics. La seva seu es troba a Nova York.

Imágenes integradas 1
DC comics

UDERZO I GOSCINNY
René Goscinny va ser un dibuixant i guionista de còmics francès. És un dels autors francesos de més èxit a tot el món, amb més de 500 milions de llibres venuts, traduïts a més de trenta idiomes.

Va ser cofundador de la revista setmanal Pilote, i va guanyar fama com a guionista de diverses historietes, treballant amb dibuixants destacats de Bèlgica i França. Les seves creacions més famoses són: Astèrix, el Gal (juntament amb Albert Uderzo a la revista Pilote, l'any 1959); Lucky Luke (amb Morris), o el Gran Visir Iznogoud.

Resultat d'imatges de comic uderzo y goscinny
Astérix

NEIL GAIMAN
Neil Richard Gaiman és un conegut autor de còmics i escriptor de ciència-ficció i fantasia. Va néixer el 10 de novembre de 1960 a Portchester (Regne Unit). És un prolífic autor de relats, novel·les gràfiques, obres teatrals, assaigs, llibres de ciència-ficció i fantasia, per a adults i nens. Escriu també guions per a cinema i televisió. Entre les seves obres destaquen la sèrie de còmics The Sandman (1989) i les novel·les Stardust (1999), American Gods (2001), Coraline (2002) i The Graveyard Book (2008). Ha rebut nombrosos reconeixements, com els premis Hugo, Nebula i Bram Stoker o les medalles Newbery i Carnegie. L’any 2013, The Ocean at the End of the Lane (2013) va ser escollit llibre de l’any als National Book Awards britànics.

Resultat d'imatges de comic neil gaiman
Sandman

FLASH GORDON
Flah gordon, és un personatge de ficció de còmic aquest personatge va ser creat pel dibuixant Alex Raymond el 7 de gener del 1934 per al King Features Syndicate, com a pàgina dominical. Malgrat haver estat creat inicialment per competir amb les aventures de Buck Rogers en el terreny de la ciència-ficció, ràpidament va desenvolupar més popularitat i va esdevenir més perdurable en el temps.

Resultat d'imatges de comic flash gordon
Flash Gordon


JOE SACCO
Joe Sacco (Malta, 2 d'octubre de 1960) és un periodista estatunidenc autor de còmics com a reportatges sobre zones en guerra. Els més destacats són Palestine (1993) i Safe Area Goražde: The War in Eastern Bosnia 1992-1995 (2000), que li han valgut nombrosos premis i reconeixements, entre ells el Premi American Book i el Premi Eisner. Usa un llenguatge satíric, narracions en primeres persones i combinació de vinyetes en blanc i negre i text per relatar les condicions de vida i els punts de vista dels conflictes de més actualitat, dins l'anomenat corrent de nou periodisme.

Resultat d'imatges de comic joe sacco
Vinyeta Sacco

100 BULLETS
100 Bullets és una historieta nord-americana publicada per DC Comics sota la seva marca Vertigo. Escrit per Brian Azzarello i il·lustrat per Eduardo Risso, el còmic va funcionar per a 100 temes i va guanyar el Premi Eisner i el Premi Harvey.

Resultat d'imatges de comic 100 bullets
100 bullets

MOEBIUS
Jean Giraud va ser un dibuixant de còmics i il·lustrador francès, conegut inicialment amb el pseudònim Gir i posteriorment també com a Moebius.

Durant els seus inicis, quan era conegut com a Gir, es dedicava a dibuixar westerns. Més endavant, durant els anys 70 i principis dels 80, la seva carrera va evolucionar com a dibuixant d'històries fantàstiques de ciència-ficció. La seva fama va anar en augment fins al punt que al seu país el van arribar a classificar com a company dels anomenats nous filòsofs (nouveaux philosophes) francesos.

Resultat d'imatges de comic moebius
Il·lustració Moebius

VERTIGO
Vertigo és un segell de l'editorial de còmics nord-americà DC, creat el 1993 per diferenciar els còmics englobats en ell dels de la resta de l'editorial de temàtica més enfocada a un públic de totes les edats. En canvi, els còmics englobats a Vertigo estan dirigits a un públic més adult, tant en els seus gèneres, entre els quals s'inclou crim, terror, suspens, western, i ciència ficció, com en la forma d'explicar les històries, que sovint inclouen sexe i violència explícita, a més d'altres aspectes controvertits.

En l'actualitat, cap sèrie de Vertigo perdura des de la creació del segell, totes les col·leccions actuals s'han incorporat al recorregut del mateix.

Resultat d'imatges de comic vertigo
Vertigo

ALEX ROSS
Alex Ross és un il·lustrador i dibuixant d'historietes nord-americà aclamat per l'hiperrealisme del seu treball. Des dels anys noranta va col·laborar per a la indústria del còmic en dues de les més importants cases editorials, Marvel Comics i DC Comics.

Resultat d'imatges de comic alex ross
Il·lustració Alex Ross

MAUS
Maus: Relat d'un supervivent, és una novel·la gràfica del dibuixant estatunidenc d'origen polonès Art Spiegelman que relata com son pare va sobreviure a l'Holocaust com a jueu a la Polònia de la Segona Guerra Mundial, al camp de concentració d'Auschwitz. Aquest treball fou guardonat el 1992 amb el premi Pulitzer. L'obra ha estat traduïda de l'anglès a molts idiomes, entre els quals al català per l'editorial mallorquina Inrevés Edicions. El material autobiogràfic va ser recollit per Spiegelman a entrevistes gravades, presencials o per telèfon, a les quals ell va afegir la pròpia opinió o revisió posterior.

Resultat d'imatges de comic maus
Maus





















Comentaris